Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Zadzwoń: (+48) 609 681 085 | (+48) 91 400 50 40

Wina

Bardzo często spotykam się z pytaniem, czy mam wino z winogron? Oczywiście mam gdyż w/g definicji wino to produkt powstały w wyniku fermentacji soku lub moszczu winogronowego. A ponieważ w Polsce często uogólniamy, że wszystkie produkty fermentacji owoców to wina to koniecznie musimy dodać nazwę owocu z którego zostało zrobione np.wino porzeczkowe,śliwkowe itp.  gdyż w przeciwnym razie słowo wino oznacza tylko i wyłącznie wino winogronowe .

A skoro już wiemy co to jest wino to może kilka słów o jego rodzajach .

Wina dzielimy na kilka grup czerwone, białe i różowe, wytrawne słodkie, stołowe i jakościowe. Każdy z tych podziałów jest jeszcze bardziej złożony kiedy zaczniemy się weń zagłębiać i poznawać szczegóły podziału. Zajmijmy się głównym podziałem ze względu na kolor czerwone, białe i różowe.

Czerwone wino otrzymujemy tylko z czerwonych winogron, gdy po wyciśnięciu soku wlewamy go na powrót do kadzi z wytłoczynami w których odbywa się tzw maceracja, podczas której bezbarwny sok nabiera koloru od skórek. Białe wino można zrobić zarówno z białego jak i z czerwonego winogronu, gdyż sok zawsze jest bezbarwny . Różowe wino można robić w dwojaki sposób poprzez krótki okres maceracji lub przez zmieszanie dwóch win czerwonego z białym. Choć ten drugi sposób nie jest uznawany przez francuzów za poprawny to jest masowo stosowany w większości krajów.

Podział ze względu na smak wina wytrawne półwytrawne półsłodkie słodkie likierowe. Wszystko zależy od ilości cukru jaki pozostał w trunku po procesie fermentacji a nie od ilości cukru jaki dosypano do wina – to nie herbata, do wina nie dosypuje się cukru.

Zapraszam po więcej informacji do sklepu.

Wersja mobilna: Enabled