Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Zadzwoń: (+48) 609 681 085 | (+48) 91 400 50 40

Whisky

Whisky, whiskey, bourbon – to nic innego jak różne nazwy tego samego rodzaju alkoholu aczkolwiek produkowanego z nieco innych składników. I tu zaczynają się schody. O ile whisky i whiskey czytamy tak samo -whisky, i choć w europie głównie kojarzone są ze szkocką whisky i amerykańską whiskey, to whiskey też jest w Irlandii i też tak jak szkocka produkowana jest głównie z jęczmienia, zaś amerykańska wersja whiskey czy bourbona to głównie kukurydza, która musi stanowić minimum 51% ogółu zbóż użytych do zrobienia zacieru. Zanim zrobi się whisky trzeba zrobić zacier, który musi przefermentować aby powstał w nim alkohol , który w procesie destylacji zostanie wyodrębniony i poddany dalszej obróbce, np. kolejnej destylacji dla uzyskania większej czystości lub leżakowaniu w baczkach. Tu jest możliwość wielkiego wpływu na to co się z tej beczce znajdzie.

Każdy master blender, czyli główny kucharz w destylarni, ma inną filozofię . Można np. przedestylować alkohol do wyższego stężenia i otrzymać czystszy produkt chemicznie ale znowu bardzo ubogi w aromaty i smaki wynikające ze złożoności zacieru, który jest bardzo ważnym etapem produkcji. Stąd też tak bardzo różne smaki i aromaty różnych butelek whisky nawet z tej samej destylarni. Wystarczy, że zamiast zboże wysuszyć po kiełkowaniu gorącym powietrzem zaczniemy je osuszać dymem z palonego torfu. W zależności jak bardzo wysuszymy ziarno a może nawet czy spalimy je na węgiel, tym bardziej rożny będzie zacier i różny smak whisky jaki w efekcie otrzymamy po minimum 3 latach dojrzewania w beczce dębowej. Jeżeli coś jest jeszcze w Twojej głowie czego nie rozszyfrowałeś a chcesz się dowiedzieć, zapraszam do sklepu.

Wersja mobilna: Enabled